Ogórki po żydowsku - gdy mamy do zaprawy większe, tzw. sałatkowe :)

 Ogórki przepyszne- super sposób na przetworzenie tych największych i pękatych:)

Ogórki po żydowsku🥒🥒🥒🥒🥒🥕🥕🥕🥕🧅🧅🧅
5 kg ogórków
5 szklanek wody
1 szklanka octu


1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
4 marchewki
4 cebule
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki bądź ósemki.
Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka.
Gotujemy zalewę wraz z marchewką i cebulą.
Słoiki napełniamy ogórkami, przekładając je marchewką i cebulą.
Zalewamy zalewą.
Pasteryzujemy 5-10 minut.
Smacznego 🙂.
Ps. na 1,5 porcji ogórków 3 porcje zalewy 🥰

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dostawa 7'8 .07 2023r ( piątek/ sobota)

Cennik i oferta Zielonego Zakątka;)

Przedświąteczna dostawa 17-18.12 . 2022r.