Chleb w brytfance
W naszej Zielonej kuchni pachnie dziś rodzinnie, domowo, swojsko
Właśnie z piekarnika wyskoczył pyszny szybki i łatwy chlebek z ziarnkami słonecznika
PRZEPIS:
Mój chlebek powstał z podwójnej porcji, piekłam go w brytfance. Porcja poniższa jest na typowe naczynie żaroodporne i w nim znakomicie wychodzi
Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki.
Piekę w ten sposób chlebki przeróżne i wychodzą naprawdę fajnie;)
Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jest super szybki;)
Chleb pszenny na drożdżach, pieczony w naczyniu żaroodpornym
czas przygotowania: 5 minut + nocne leżakowanie + czas rannego wyrastania + czas pieczenia
SKŁADNIKI:
650g mąki pszennej - ja użyłam mniej bo 300g mąki tortowej typ 450 i 300g mąki pełnoziarnistej typ 1850
500 ml letniej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki oliwy
dodatkowo ja dodałam jeszcze - 50g łuskanych pestek słonecznika
i garść płatków owsianych;)
Można pokusić się o dodanie :
50g łuskanych pestek dyni
50g jasnego sezamu
Pierwszego dnia wieczorem, ok. godz. 22-giej, drożdże i cukier mieszam w 125ml letniej wody. Obie mąki, wszystkie ziarna i sól wsypuję do dość dużej miski. Dolewam rozpuszczone drożdże, olej i resztę letniej wody. Mieszam wszystko łyżką tak żeby powstało ciasto. Miskę przykrywam szczelnie i wstawiam do lodówki na noc. ( czasem chlebek robię rano i piekę wieczorkiem;)
Następnego dnia rano ( po około 8 -10 godzinach) wyjmuję ciasto z lodówki, wykładam z miski na posypaną mąką stolnicę. Zagniatam je dokładnie, formujęm lekko podłużny bochenek, przykrywam go miską i zostawiam na 30-60 minut żeby ciasto ogrzało się i podrosło.
Piekarnik rozgrzewam do 250 st. C wstawiając do niego na początku naczynie żaroodporne z pokrywą lub inne naczynie z pokrywą. Moje ma wymiary 25x19x9cm. Naczynie musi się dobrze rozgrzać. Kiedy tak się stanie wyjmuję je bardzo ostrożnie z piekarnika, odkładam na bok pokrywę a do naczynia wkładam uformowany bochenek. Nie nacinam wierzchu bochenka dzięki czemu malowniczo pęka w trakcie pieczenia.
Pamiętajcie, że naczynie rozgrzane w piekarniku jest bardzo gorące!
Zakładam pokrywę i całe naczynie wstawiam z powrotem do piekarnika. Zmniejszam temperaturę do 220 st. C.
Chleb piekę 30 minut a następnie zdejmuję pokrywę naczynia i piekę chlebel dalej przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmuję naczynie z chlebem z piekarnika, bochenek wyjmuję na kratkę żeby zupełnie ostygł.
Tego rodzaju chleb kroimy dopiero kiedy zupełnie ostygnie bo ciepły lubi się kruszyć.
Jak widzicie upieczenie takiego chleb to naprawdę łatwizna a radocha ogromna bo zapach i smak domowego pieczywa są wyjątkowe.
Nasze dzieciaczki go uwielbiają;)
Komentarze
Prześlij komentarz