Roladki z cukinii - Keto , Low carb, smaki lata :)
Co powiecie na przepisy i pomysły ciekawych dań
?
Nastał najpiękniejszych okres w roku - żywimy się w większości tym co rośnie w ogrodzie.
Prosto z krzaka, żywa ,pełna dobrej energii żywność:) to pobudza do szukania nowych połączeń smakowych
Jeśli macie ochotę na cukinię- można już się u nas w nią zaopatrzyć.
Za tydzień będziemy ją również rozwozić wraz z młodymi ziemniakami do Waszych domów :)
Roladki cukiniowe z sosem tzatziki
- Cukinia
- Boczek /szynka/ suszony schab - dowolnie;)
- Ser żółty
- Oliwa
- Sól kłodawskiej kamienna
- Bazylia, tymianek, oregano, czosnek
Zioła drobno siekamy i rozcieramy z oliwą, oraz czosnkiem.
Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
Oprószamy solą, smarujemy Oliwą ziołową.
Na plasterek cukinii kładziemy plasterek cienko urojonego boczku / suszonej szynki dojrzewającej lub innej ulubionej wędlinki.
Na jednym z brzegów kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy cukinie w rulonik.
Nabijamy ruloniki na szpatułkę do szaszłyków.
Smarujemy resztą oliwy ziołowej.
Wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 20-30.minut w temp.180C do lekkiego zrumienienia.
Można też takie roladki przygotować na grillu:)
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach ( tzw. Jarzynówka).
Pozostawiamy na chwilę by puścił sok.
Odcedzamy na sitku.( woda z ogórka jest super do picia, jako tonik, lub składnik maseczki ;))
Dodajemy śmietanę, czosnek i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na zdjęciu jest też mięta - pogłaskana trafiła do wody z kostkami lodu i sokiem z ogórka
Smacznego i na zdrowie
Komentarze
Prześlij komentarz