Piernik Staropolski
W Zielonym Zakątku powolutku rozpoczynamy przygotowania do świąt
Dojrzewa już piernik staropolski- pieczony będzie tydzień przed świętami:)
Teraz będzie leżakował w piwniczce ziemnej, gdzie temperatura nie spada poniżej zera, lecz nie jest też zbyt wysoka.
W warunkach miejskich, piernik w zamkniętym pojemniku- najlepiej glinianym- można przechowywać w lodówce lub na balkonie
Przepis wzorowany na recepturze którą podzieliła się autorka wspaniałego bloga "Moje Wypieki"
U nas dojrzewają dwie porcje- jedna na piernik przekładany, druga na pierniczki- które uwielbiają piec i jeść nasze dzieciaczki.
Składniki:
1kg mąki
3 jajka
125ml mleka
0,5 łyżeczki soli
3 opakowania przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki cynamonu
Szczypta chili
Miód, masło i cukier podgrzewamy doprowadzając do wrzenia- by rozpuścił się cukier.
Studzimy.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem ( końcówkami tzw. Hakami)
Nakrywamy i odstawiamy na 4-6 tygodni by piernik dojrzał
U nas w tym roku troszkę później, lecz niektórzy piernik robią 5 grudnia i też fajny wychodzi.
Komentarze
Prześlij komentarz