Piernik Staropolski

 W Zielonym Zakątku powolutku rozpoczynamy przygotowania do świąt


🙂
Dojrzewa już piernik staropolski- pieczony będzie tydzień przed świętami:)
Teraz będzie leżakował w piwniczce ziemnej, gdzie temperatura nie spada poniżej zera, lecz nie jest też zbyt wysoka.
W warunkach miejskich, piernik w zamkniętym pojemniku- najlepiej glinianym- można przechowywać w lodówce lub na balkonie 🙂
Przepis wzorowany na recepturze którą podzieliła się autorka wspaniałego bloga "Moje Wypieki" 🙂
U nas dojrzewają dwie porcje- jedna na piernik przekładany, druga na pierniczki- które uwielbiają piec i jeść nasze dzieciaczki.

Składniki:

500g miodu
2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego)
500g masła
1kg mąki
3 jajka
125ml mleka
0,5 łyżeczki soli
3 opakowania przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki cynamonu
Szczypta chili
Miód, masło i cukier podgrzewamy doprowadzając do wrzenia- by rozpuścił się cukier.
Studzimy.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem ( końcówkami tzw. Hakami) 🙂
Nakrywamy i odstawiamy na 4-6 tygodni by piernik dojrzał 🙂
U nas w tym roku troszkę później, lecz niektórzy piernik robią 5 grudnia i też fajny wychodzi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dostawa 7'8 .07 2023r ( piątek/ sobota)

Cennik i oferta Zielonego Zakątka;)

Przedświąteczna dostawa 17-18.12 . 2022r.