Pomidory w słoiku na zimę

 Sezon pomidorowy w pełni;)

Dziś robiliśmy pomidory w słoikach na zimę- jak te z puszki;)
Przepis:
Pomidory umyte wrzucamy do wrzącej wody- chwilę gotujemy. Gdy skórka zacznie pękać, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Zdejmujemy skórkę, możemy pomidory pokroić lub zostawić w całości.
My pomidorki kroimy;)
Przekładamy warzywa do garnka.
Gotujemy kilkanaście minut.
Solimy wedle uznania - my dodajemy około 1 łyżeczkę soli na 1 kg pomidorów.
Przekładamy gorące do wyparzonych słoików zalewając powstałym płynem.
Pasteryzujemy 12 minut.
Takie pomidorki są super do przeróżnych dań - zarówno do sosów, zapiekanek, bruscetty, lasagne, canelloni etc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dostawa 7'8 .07 2023r ( piątek/ sobota)

Cennik i oferta Zielonego Zakątka;)

Przedświąteczna dostawa 17-18.12 . 2022r.